Počet položek: 0 0,- Kč
Antikvariát Olomouc s.r.o. Sladkovského 659/40

Čomaj - Jozef Hnitka alebo Múrom proti hlave (Kysucké múzeum 2013)

Kysucké múzeum Čadca 2013, slovensky, 268 stran, fotografie, výborný stav. (H148)

kliknutím zvětšíte
Čomaj - Jozef Hnitka alebo Múrom proti hlave (Kysucké múzeum 2013)
Čomaj - Jozef Hnitka alebo Múrom proti hlave (Kysucké múzeum 2013)Čomaj - Jozef Hnitka alebo Múrom proti hlave (Kysucké múzeum 2013)Čomaj - Jozef Hnitka alebo Múrom proti hlave (Kysucké múzeum 2013)Čomaj - Jozef Hnitka alebo Múrom proti hlave (Kysucké múzeum 2013)Čomaj - Jozef Hnitka alebo Múrom proti hlave (Kysucké múzeum 2013)
ks
Přidat do oblíbených
Cena : 140,- Kč
Sklad:1 ks

Slovenská literatura druhé poloviny 20. století nezná osobnost tak osudově výraznou a tak zasutou, zašlapanou do nicoty, jako je Jozef Hnitka (1913–1992). Když jsem se před řadou let seznámil s výborem z jeho tvorby, který uspořádala jeho dcera, známá básnířka, prozaička a literární vědkyně prof. Mária Bátorová, pochopil jsem, proč tento levicový spisovatel a kulturní činitel neuspěl ani před rokem 1989, ani po něm: příliš mnoho lidí se na jeho odsunu do bezvýznamnosti podílelo, rozhodovali o lidech v literatuře tehdy a nechtěli tuto pozici opustit ani potom. Věnoval jsem J. Hnitkovi několik studií a kratších textů, podstatný vyšel v bělehradské mezinárodní revue STIL, srovnal jsem ho v knížce o Jindřichu Zogatovi s tímto českým autorem z jablunkovského trianglu Polska, Slovenska a České republiky, tedy území co by kamenem dohodil od kraje Jozefa Hnitky. Nakonec se o jeho literární dědictví postarala nejen dcera, ale také Kysucké múzeum v Čadci, mj. vydáním reprezentativní knihy. Ta vyšla s předmluvou Petra Kubici, který Hnitku označil za „bojovníka za svobodu ducha“; Jana Kuzmíková v doslovu s názvem Právo na slovo Jozefa Hnitku svoje úvahy uzavírá takto: „Treba zdôrazniť, že tvorba aj život Jozefa Hnitku predovšetkým predstavujú opozíciu proti akémukoľvek ideologickému zlu a vďaka tomu znamenajú i důležité morálne memento slovenskej histórie 20. storočia.“ (s. 247). Vynikající obrazová příloha význam knihy akcentuje. Novinář a autor literatury faktu Ján Čomaj (nar. 1935) založil své dílo především na analýze Hnitkova života: bere v úvahu i minuciózní epizody, jeho vstup do komunistické strany, účast v Slovenském národním povstání i potíže po roce 1945 a později a především vystihl obrovskou deziluzi, kterou tehdejší levicově orientovaní mladí lidé prožívali tváří v tvář stalinistické mašinérii 50. let, ale i později. Vystihuje to i název poslední kapitoly Za toto sme bojovali? Hnitka byl umlčovaný poměrně brzy; autor cituje dopis, v němž mu tehdejší představitel organizace slovenských spisovatelů na aktivu předem vzal slovo a písemně mu to oznámil. Proč byl Hnitka i se svými politickými zásluhami v novém poválečném režimu ostrakizován, si nejlépe uvědomíme v samotných textech jeho děl, pokud je máme k dispozici.

Potřebujete poradit ? Čomaj - Jozef Hnitka alebo Múrom proti hlave (Kysucké múzeum 2013)

Vaše jméno, příjmení, firma
Váš email
Váš telefon
Váš dotaz
     Více informací




Pošlete odkaz svému známénu

Vaše jméno
Váš email
Email Vašeho známého
Opište kód z obrázku antispam

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace